Ciekawostki Odżywianie

Czym jest zdrowe odżywianie

Jedzenie zdrowej diety nie polega na ścisłych ograniczeniach, pozostawaniu nierealistycznie szczupłym lub pozbawianiu się pokarmów, które kochasz. Chodzi raczej o to, by czuć się świetnie, mieć więcej energii, poprawić swoje zdrowie i poprawić nastrój.

Zdrowe odżywianie nie musi być zbyt skomplikowane. Jeśli czujesz się przytłoczony wszystkimi sprzecznymi poradami dotyczącymi odżywiania i diety, nie jesteś sam. Wydaje się, że dla każdego eksperta, który mówi, że dana żywność jest dla ciebie dobra, znajdziesz innego, który mówi coś zupełnie przeciwnego. Prawda jest taka, że podczas gdy niektóre specyficzne pokarmy lub składniki odżywcze mają korzystny wpływ na nastrój, to najważniejszy jest ogólny wzór odżywiania. Kamieniem węgielnym zdrowej diety powinno być zastąpienie przetworzonej żywności prawdziwym jedzeniem, kiedy tylko jest to możliwe. Jedzenie żywności, która jest jak najbardziej zbliżona do sposobu, w jaki stworzyła ją natura, może mieć ogromny wpływ na sposób, w jaki myślisz, wyglądasz i czujesz się.

Korzystając z tych prostych wskazówek, możesz przebrnąć przez zamieszanie i nauczyć się, jak stworzyć – i trzymać się – smacznej, zróżnicowanej i odżywczej diety, która jest równie dobra dla twojego umysłu, jak i ciała.

Podstawy zdrowego odżywiania

Chociaż niektóre ekstremalne diety mogą sugerować inaczej, wszyscy potrzebujemy równowagi między białkiem, tłuszczem, węglowodanami, błonnikiem, witaminami i minerałami w naszej diecie, aby utrzymać zdrowe ciało. Nie musisz eliminować pewnych kategorii żywności ze swojej diety, ale raczej wybierać najzdrowsze opcje z każdej kategorii.

Białko daje Ci energię, by wstać i iść – i nie przestać iść – jednocześnie wspierając nastrój i funkcje poznawcze. Zbyt duża ilość białka może być szkodliwa dla osób z chorobami nerek, ale najnowsze badania sugerują, że wielu z nas potrzebuje więcej wysokiej jakości białka, zwłaszcza w miarę starzenia się. Nie oznacza to, że musisz jeść więcej produktów zwierzęcych – różnorodne roślinne źródła białka każdego dnia mogą zapewnić, że Twój organizm otrzyma wszystkie niezbędne białka, których potrzebuje. Dowiedz się więcej „

Tłuszcz. Nie wszystkie tłuszcze są takie same. Podczas gdy złe tłuszcze mogą zniszczyć Twoją dietę i zwiększyć ryzyko wystąpienia niektórych chorób, dobre tłuszcze chronią Twój mózg i serce. W rzeczywistości zdrowe tłuszcze – takie jak omega-3 – są niezbędne dla Twojego zdrowia fizycznego i emocjonalnego. Włączenie większej ilości zdrowych tłuszczów do swojej diety może pomóc poprawić Twój nastrój, zwiększyć dobre samopoczucie, a nawet zmniejszyć obwód w talii. Dowiedz się więcej „

Błonnik. Spożywanie pokarmów bogatych w błonnik (ziarna, owoce, warzywa, orzechy i fasola) może pomóc Ci zachować regularność i obniżyć ryzyko chorób serca, udaru i cukrzycy. Może on również poprawić stan Twojej skóry, a nawet pomóc Ci schudnąć. Dowiedz się więcej „

Wapń. Niewystarczająca ilość wapnia w diecie może nie tylko prowadzić do osteoporozy, ale także przyczyniać się do powstawania stanów lękowych, depresji i problemów ze snem. Niezależnie od wieku i płci, ważne jest, aby włączyć do swojej diety pokarmy bogate w wapń, ograniczyć te, które go uszczuplają, a także dostarczyć wystarczającą ilość magnezu i witamin D i K, aby pomóc wapniowi w wykonywaniu jego pracy. Dowiedz się więcej „

Węglowodany są jednym z głównych źródeł energii dla Twojego organizmu. Jednak większość powinna pochodzić z węglowodanów złożonych, nierafinowanych (warzywa, pełne ziarna, owoce), a nie z cukrów i węglowodanów rafinowanych. Ograniczenie białego pieczywa, ciastek, skrobi i cukru może zapobiec gwałtownym skokom poziomu cukru we krwi, wahaniom nastroju i energii oraz gromadzeniu się tłuszczu, zwłaszcza w okolicach talii. Dowiedz się więcej „

Przechodzenie na zdrową dietę

Przestawienie się na zdrową dietę nie musi być propozycją typu „wszystko albo nic”. Nie musisz być perfekcyjna, nie musisz całkowicie eliminować pokarmów, które lubisz i nie musisz zmieniać wszystkiego naraz – to zazwyczaj prowadzi do oszukiwania lub rezygnacji z nowego planu żywieniowego.

Lepszym podejściem jest wprowadzenie kilku małych zmian na raz. Utrzymanie umiarkowanych celów może pomóc Ci osiągnąć więcej w dłuższej perspektywie, bez poczucia, że jesteś pozbawiony lub przytłoczony dużym remontem diety. Pomyśl o planowaniu zdrowej diety jako o szeregu małych, łatwych do wykonania kroków, takich jak dodanie sałatki do swojej diety raz dziennie. Gdy małe zmiany staną się nawykiem, można kontynuować dodawanie kolejnych zdrowych wyborów.