Odżywianie

Kolagen

Kolagen jest najbardziej obfitym białkiem w Twoim organizmie.

Jest głównym składnikiem tkanek łącznych, które tworzą kilka części ciała, w tym ścięgna, więzadła, skórę i mięśnie

Kolagen pełni wiele ważnych funkcji, w tym zapewnia skórze strukturę i wzmacnia kości.

Istnieje 28 typów kolagenu, ale oto cztery najbardziej powszechne:

Typ I: najbardziej powszechny typ, występujący we wszystkich tkankach łącznych

Typ ll: występuje w stawach i krążkach międzykręgowych (poduszki, które służą jako amortyzatory kręgosłupa)

Typ lll: główny składnik włókien siatkowych, które znajdują się w skórze i naczyniach krwionośnych

Typ lV: składnik nerek, ucha wewnętrznego i soczewki oka.

W ostatnich latach popularne stały się suplementy kolagenowe. Większość z nich jest hydrolizowana, co oznacza, że kolagen został rozłożony, aby ułatwić jego wchłanianie.

Suplementy te występują głównie w formie proszku, ale są również dostępne w kapsułkach. Rodzaje kolagenu znajdujące się w suplementach są różne – niektóre zawierają jeden lub dwa rodzaje, podczas gdy inne zawierają do pięciu.

Kilka pokarmów może naturalnie zwiększyć spożycie kolagenu, w tym skóra wieprzowa i bulion z kości.

Pokarmy, które zawierają kolagen

Pokarmy zawierające żelatynę, takie jak bulion z kości, dostarczają kolagenu. Żelatyna jest substancją białkową pochodzącą z kolagenu po jego ugotowaniu

Kolagen znajduje się w tkankach łącznych zwierząt. Tak więc pokarmy takie jak skóra kurczaka, skóra wieprzowa, wołowina i ryby są źródłem kolagenu

Witamina C jest kluczowa dla syntezy kolagenu, więc należy również pamiętać o spożywaniu pokarmów bogatych w tę witaminę, takich jak owoce cytrusowe, brokuły i papryka.

Potrzeba więcej badań, aby określić, czy jedzenie pokarmów bogatych w kolagen pomaga zwiększyć poziom kolagenu w organizmie, ponieważ mogą one nie przynosić takich samych korzyści jak suplementy.

Enzymy trawienne rozkładają kolagen w żywności na poszczególne aminokwasy i peptydy. Jednak kolagen w suplementach został już rozłożony lub zhydrolizowany, dlatego uważa się, że jest on wchłaniany bardziej efektywnie niż kolagen z żywności.