Rodzaje diety DNA
Po dostarczeniu próbki do badania NA, określone obszary DNA są badane przed zaleceniem diety.
Przykłady powszechnie zalecanych diet obejmują zbilansowaną dietę, dietę low-carb, dietę niskotłuszczową, dietę śródziemnomorską, dietę bezlaktozową lub dietę bezglutenową.
Dieta low-carb skupiałaby się na wysokim spożyciu białka i ograniczeniu ilości spożywanych węglowodanów. Dieta będzie również doradzać zwiększoną ilość nieskrobiowych warzyw i zdrowych tłuszczów, zmniejszając znacznie ilość cukrów i tłuszczów.
Innym przykładem jednej z diet DNA jest, „zrównoważona dieta” dieta ta sugerowałaby spożywanie szeregu pokarmów z wielu różnych grup żywności. Ta dieta jest zazwyczaj związana z ogólnie zdrowymi osobami bez żadnych złożonych problemów zdrowotnych, takich jak wysoki poziom cholesterolu.
Jakimi względami kierują się firmy zalecające diety DNA?
Wszelkie ewentualne alergie i nietolerancje są brane pod uwagę podczas tworzenia diety DNA. Jak również to, jaka grupa żywności jest najlepsza dla utraty wagi.
Badanie czyjegoś DNA pozwala firmom określić, czy dana osoba ma określone warianty genetyczne, które czynią ją bardziej podatną na otyłość, problemy z przyjmowaniem alkoholu lub alergie i nietolerancje pokarmowe.
Firmy często uzupełniają uzyskane informacje genetyczne wynikami z kwestionariuszy dotyczących nawyków żywieniowych lub związanych z nimi uczuć, a także badaniami krwi w celu pomiaru poziomu cukru we krwi.
Wady diety DNA
Chociaż dietetycy zgadzają się, że żadna pojedyncza dieta nie jest odpowiednia dla wszystkich osób, nadal wyzwaniem jest określenie, czy polecić te plany dietetyczne. Dieta DNA nie uwzględnia takich zagrożeń jak otyłość i anoreksja i nie jest oparta na pełnym obrazie klinicznym potrzeb żywieniowych, istniejących warunków zdrowotnych i przyjmowanych leków.
Eliminacja grupy pokarmów z diety może być niebezpieczna, a istnieją doniesienia, że niektóre diety formułują takie zalecenia dla niektórych osób. Dlatego utrzymywanie zdrowej, zbilansowanej diety i nie usuwanie grupy pokarmów ze swojej diety jest kluczowe w zachowaniu zdrowia.
Co ważne, geny odpowiadają za wyjaśnienie jedynie od 5% do 10% chorób, takich jak cukrzyca typu 2 czy otyłość. W związku z tym diety oparte na badaniach DNA raczej nie zapewnią personalizacji, za którą się opowiadają. O wiele ważniejsze dla zdrowia i podatności na choroby są zachowania, które można modyfikować.
Rzeczy, które należy wziąć pod uwagę przed rozpoczęciem diety
Zawsze konsultuj się z dietetykiem lub lekarzem, gdy rozważasz zmianę planu żywieniowego, zwłaszcza jeśli masz jakieś schorzenia.