Medycyna

Tłuszcze jednonienasycone

Tłuszcze jednonienasycone są również dobre dla serca, ponieważ obniżają poziom cholesterolu LDL. Te pokarmy obejmują olej rzepakowy, olej z orzechów włoskich, oliwę z oliwek, awokado, oliwki, orzechy, olej z orzeszków ziemnych itp.

Kwasy tłuszczowe Omega-3 są jednym z najlepszych rodzajów tłuszczów wielonienasyconych o kilku korzyściach zdrowotnych. Znajdują się one w rybach i olejach rybnych i chronią serce, jak również zmniejszają oporność na insulinę u osób z cukrzycą.

Istnieją trzy rodzaje kwasów tłuszczowych omega-3:-.

Kwas alfalinolenowy (ALA) – występuje w źródłach roślinnych

Kwas eikozapentaenowy (EPA) – występuje w tłustych rybach zimnowodnych, takich jak łosoś, sardynki, makrela i śledź

Kwas dokozaheksaenowy (DHA) – Występuje w rybach i zwierzętach morskich oraz w orzechach takich jak orzechy włoskie.

Całkowite spożycie tłuszczu dla osób z cukrzycą powinno wynosić 20 do 35% całkowitych kalorii. Tłuszcz nasycony powinien być ograniczony do mniej niż 7% całkowitych kalorii, tłuszcz wielonienasycony powinien być ograniczony do mniej niż 10% całkowitych kalorii, a tłuszcz jednonienasycony powinien być ograniczony do mniej niż 20% całkowitych kalorii. Dietetyczny cholesterol powinien być mniejszy niż 200 mg/dzień.

Błonnik

Błonnik jest zalecany na poziomie co najmniej 14 gramów na każde 1000 kalorii, lub 25 gramów dla dorosłych kobiet i 38 gramów dla dorosłych mężczyzn. Z tego 10 do 25 g/dzień powinno pochodzić z rozpuszczalnych źródeł błonnika. Dobre źródła rozpuszczalnych włókien to owies, owoce, warzywa, otręby ryżowe, gotowana fasola i nasiona psyllium.

Węglowodany

Węglowodany są jednym z najważniejszych źródeł energii. Znajdują się w pieczywie, ryżu, zyskach, zbożach, owocach i skrobiach. Węglowodany są rozkładane do glukozy, która stanowi paliwo dla organizmu.

Węglowodany podnoszą poziom glukozy we krwi. Oznacza to, że węglowodany muszą być zrównoważone u osób z cukrzycą za pomocą insuliny, leków i aktywności fizycznej. Podczas gdy węglowodany są regulowane kalorie są zalecane w umiarze. Według Dietary Guidelines for Americans, umiar jest kluczem.

Food and Drug Administration (FDA) zatwierdziła stosowanie nie odżywczych substancji słodzących, takich jak sacharyna, aspartam, acesulfam potasu (K), sukraloza i neotam u osób z cukrzycą, w tym kobiet w ciąży wraz ze zrównoważoną dietą. Sacharyna nie jest odpowiednia dla kobiet w ciąży, ponieważ może przekroczyć łożysko.

Indeks glikemiczny to skala (0-100) określająca jak szybko pokarm zawierający węglowodany zostanie strawiony na glukozę w krwiobiegu. Pokarmy o wysokim IG rozkładają się szybko na glukozę, podczas gdy pokarmy o niskim IG rozkładają się powoli.

Alkohol powinien być ograniczony

Dzienne spożycie alkoholu powinno być ograniczone do umiarkowanej ilości, którą określa się jako jeden drink dziennie lub mniej dla kobiet i dwa drinki dziennie lub mniej dla mężczyzn. Napoje mieszane mogą podnosić poziom glukozy we krwi i powinny być ograniczone.