Odżywianie

Wskazówki do tanszego odżywiania

„Lepsze opcje cenowe mogą istnieć dla tych produktów, które zużywają mniej pracy i energii, aby dostać się na półkę sklepu spożywczego”, mówi Scott Brown, PhD, profesor nadzwyczajny w University of Missouri’s College of Agriculture, Food, and Natural Resources w Columbia. Co zachęcające, oczekuje on również, że wzrost wskaźnika CPI dla żywności spowolni się do późnej jesieni tego roku. Do tego czasu wypróbuj te spożywcze kompromisy, które przyniosą korzyści twojemu ciału tak samo jak twojemu kontu bankowemu (ceny mogą się różnić w zależności od regionu i zmieniać w każdej chwili).

1. Kupuj mieloną kiełbasę z indyka, a nie bekon

Średnia krajowa cena bekonu od 15 lipca do 21 lipca wyniosła 6,48 USD za funt, według USDA; tymczasem 85-procentowa chuda mielona kiełbasa z indyka kosztowała prawie o połowę mniej, bo 3,51 USD za funt. Ponieważ mielony indyk ma mniej tłuszczów nasyconych niż bekon, jest zdrowszym wyborem z tych dwóch, według Samanthy Cassetty, RD, eksperta ds. żywienia i odnowy biologicznej, współautorki książki „Sugar Shock”. Badania naukowe wykazały, że przetworzone mięso, takie jak bekon, hot-dogi i wędliny, ma związek z cukrzycą typu 2, chorobami układu krążenia i rakiem. Dlatego Cassetty zaleca posiadanie bekonu nie więcej niż raz w miesiącu.

2. Kup cały roaster, a nie skrzydełka z kurczaka

Drób jest popularnym chudym białkiem – i niezwykle wszechstronnym, zbyt – ale ceny wzrosły gwałtownie o ponad 16 procent od zeszłego roku, zgodnie z danymi USDA. Nie musisz z niego całkowicie rezygnować, ale dokonywanie mądrych wyborów co do kupowanych kawałków może zmniejszyć Twój rachunek o kilka dolarów i dostarczyć więcej wartości odżywczych. Skrzydełka z kurczaka składają się głównie z kości i tradycyjnie nie są przygotowywane w najzdrowszy sposób (myśl: smażone w głębokim tłuszczu i z sosem). To sytuacja przegrana, jeśli starasz się jeść zdrowo i uzyskać jak najwięcej za swoje pieniądze. Zamiast tego zdecyduj się na całego kurczaka, który kosztuje mniej za funt (średnio 1,20$ w porównaniu do 3,53$ za skrzydełka, według USDA) i ciesz się nim podczas wielu posiłków. Tak długo, jak nie smażyć go i usunąć skórę, cały ptak jest pełen chudego, zdrowego mięsa, które mogą być podawane w sałatkach i obok warzyw. Nawet ciemne mięso, choć nieco wyższe w tłuszczu, jest dobrym źródłem żelaza i innych mikroelementów.

3. Kup soczewicę, nie wołowinę

Ze wszystkich naw w sklepie spożywczym, licznik mięsa bez wątpienia najbardziej boli portfele kupujących. Białko pochodzenia zwierzęcego zawsze było droższym wyborem na listach zakupów, a teraz, według USDA, stek New York strip idzie za oszałamiające 11,48 dolarów za funt (lb). „Wyższe ceny mielonej wołowiny mogą sygnalizować, że konsumenci kupowali więcej produktów z mielonej wołowiny, a mniej steków, aby obniżyć rachunki za żywność, ale to napędzało [cenę mielonej wołowiny]” – wyjaśnia dr Brown. Według USDA, w tygodniu 15 lipca 90-procentowa chuda mielona wołowina kosztowała średnio 5,29 dolarów za funt, co oznacza wzrost z 4,71 dolarów w tym samym okresie w poprzednim roku.

Aby przeciwdziałać popytowi i zaoszczędzić pieniądze, spróbuj włączyć do swojego planu posiłków więcej białek pochodzenia roślinnego, takich jak soczewica, zaleca Cassetty, które są niedrogie (15-uncjowa puszka organicznej soczewicy kosztuje 1,30 USD) i mają znacznie dłuższy okres przydatności do spożycia. Według USDA, pół filiżanki czerwonej soczewicy pakuje 26 gramów (g) białka i bonusowe 30 g błonnika, podczas gdy 4 uncje 90 procent chudej mielonej wołowiny ma tylko 22 g białka i nie ma błonnika.

„Jeśli nie jesteś gotowy na całkowicie bezmięsny posiłek, możesz rozciągnąć swoje mięsne dolary, podbijając warzywa i inne pokarmy roślinne w swoich posiłkach z mięsem”, dodaje Cassetty. „Zrób mieszankę taco z wołowiny karmionej trawą i soczewicy. Wypełnij 25 procent swojego talerza z tacos, 50 procent z warzywami i 25 procent z pełnymi ziarnami, takimi jak brązowy ryż.”

4. Kupuj mięso wolne od antybiotyków, a nie organiczne

Jeśli zwykle kupujesz mięso organiczne, Cassetty zauważa, że możesz zamienić je na drób bez antybiotyków, aby obniżyć cenę. „Oporność na antybiotyki jest dużym problemem, a stosowanie antybiotyków u zwierząt jest dużym czynnikiem przyczyniającym się do tego”, mówi. „Więc chociaż etykieta 'wychowany bez antybiotyków’ nie odnosi się do warunków życia zwierząt lub korzyści środowiskowych wynikających z wyboru żywności ekologicznej, nadal robisz duży krok”.

Podczas skanowania etykiet pod kątem „bez antybiotyków”, szukaj również pieczęci USDA – oznacza to, że producent udowodnił agencji swoje praktyki hodowli zwierząt. W przeciwnym razie, wierzysz na słowo marce, która niestety nie zawsze jest szczera. Inne niejasne zwroty dotyczące antybiotyków używane na opakowaniach to „hodowane bez antybiotyków” i „bez ważnych z medycznego punktu widzenia antybiotyków”, według Consumer Reports, z których ten ostatni oznacza, że antybiotyki typowo przepisywane ludziom nie były używane w produkcji – a nie żadne.